Yrittäjän on tärkeää tuntea oikeutensa ja löytää mahdollisuuksia säästää kuluissa. Joissakin tilanteissa on hyvä tietää, että lainasta voi olla mahdollista saada maksuvapaata. Kerromme tässä artikkelissa pähkinänkuoressa mikä maksuvapaa on ja kuinka sitä voi hyödyntää yrityslainan kohdalla.

Mitä tarkoittaa maksuvapaa?

Lainoille ja luottokorttiveloille tarjotaan ajoittain maksuvapaita kuukausia. Tämä tarkoittaa sitä, ettei lainaa tarvitse lyhentää näiden kuukausien aikana. Lainan koroista yrittäjä joutuu kuitenkin huolehtimaan normaaliin tapaan. Erityisen tärkeitä maksuvapaat ovat epävarmoina aikoina, kuten koronaepidemian vaikeutettua monen alan liiketoimintaa. Kun talousnäkymät heikentyvät äkillisesti, ovat maksuvapaat usein yrittäjälle tarpeen!

Mistä neuvoja maksuvapaan hyödyntämiseen?

Jos maksuvapaa alkoi kiinnostaa sinua ja haluaisit neuvoja sen hyödyntämiseen, suosittelemme sinulle maksuvapaa.fi -osoitetta! Tälle sivustolle on koottu kattava tietopaketti maksuvapaasta ja sen hyödyntämisestä. Sivustolla kerrotaan esimerkiksi maksuvapaan kuluista ja siitä, millaisissa tilanteissa maksuvapaa kannattaa ottaa käyttöön. Sivustoon tutustumalla saat hetkessä runsaasti tietoa maksuvapaasta ja hahmotat ehkä aiempaa paremmin, kuinka maksuvapaata voisi hyödyntää juuri sinun tilanteessasi.

Ehkäpä yrityksesi on esimerkiksi ottamassa käyttöön uuden CRM-järjestelmän, mihin kuluu hetkellisesti hieman enemmän rahaa ja aikaa. Tällaisessa tilanteessa maksuvapaan hyödyntäminen voi olla tarpeen, jotta yrityksen kassassa olisi riittävästi rahaa uusien hankintojen tekemiseen ja työntekijöiden kouluttamiseen.

Maksuvapaan hyödyistä voi olla hyvä keskustella myös muiden yrittäjien kanssa. Samassa tilanteessa ollut toinen yrittäjä yleensä ymmärtää kaikista parhaiten mitä käyt läpi ja osaa neuvoa sinua kiinnittämään huomiota oikeisiin asioihin, jotta saisit maksuvapaastasi mahdollisimman paljon irti.

Onko maksuvapaa maksutonta?

Maksuvapaasta ei yleensä tarvitse maksaa luotonantajalle erikseen, mutta kun laina-aika pitenee, nousevat luonnollisesti lainan kulut. Netistä löytyy näppäriä lyhennysvapaalaskureita, joiden avulla voit arvioida maksuvapaan sinulle aiheuttamia lisäkuluja. Laskuriin syötetään yrityslainan kokonaissumma, maksuvapaan toivottu kesto sekä yrityslainan tämän hetken korko.

Vaikka maksuvapaasta aiheutuukin yrittäjälle kuluja, kannattaa sitä joissakin tilanteissa hakea. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi tilanne, jossa yrityksen toimeentulo heikentyy väliaikaisesti, minkä vuoksi yrityslainan takaisin maksaminen saattaa tuottaa vaikeuksia. Kun tarve on todellinen, on maksuvapaa hyvä vaihtoehto! Maksuvapaata kannattaakin hakea ennen kuin yritykselle ehtii kertyä myöhässä olevia maksuja tai lainanlyhennyksiä, sillä ne saattavat vaikeuttaa maksuvapaan saamista. Tilanteeseen kannattaa siis tarttua hyvissä ajoin ennen kuin yrittäjä on joutunut ojasta allikkoon!