Kun mielessä on yrityksen aloittaminen, mutta ei tiedetä tarkalleen, miten toimeen lähteä, ollaan hyvin yleisen ongelman äärellä. Suurin osa henkilöistä, jotka unelmoi oman yrityksen aloittamisesta, ovat jumissa samassa tilanteessa. Nykyään on myös hyvin vaikea löytää sellaista työtä, jossa viihdyttäisiin, joten oman yrityksen aloittaminen on aina vain yleisempää. Yrittäminen antaa mahdollisuuden työskennellä sellaisen asian parissa, joka tuo iloa joka hetkeen, jolloin työnteko on yksi elämän nautinnollisista asioista, eikä pelkästään pakollinen asia. Haluttiin oma yritys perustaa sitten mistä tahansa syystä, mikä tahansa päivä sopii tehtävään mainiosti.

Ole oma itsesi ja usko itseesi

Mikäli nykyinen työpaikka ei tunnu tarpeeksi miellyttävältä tai haastavalta ympäristöltä, ei tilannetta voi korjata kukaan muu kuin sinä itse. Ekonomista tilannetta, puolisoa, perhettä tai pomoa on turha alkaa syyttelemään, sillä muutosta tapahtuu ainoastaan silloin, kun itse päätetään näin tehdä.

Mikä ala sopii itselle?

Ennen kuin päädytään mihinkään lopputulokseen, on syytä tutkia erilaisia aloja. Oman persoonallisuuden eri puolia, ikää ja mieltymyksiä tulee tarkastella ja samalla kuunnella myös omia mielihaluja. Kannattaa myös luottaa siihen syvään tunteeseen, intuitioon, joka johdattaa tiettyyn suuntaan. Jotta oikea ala löytyy, tulee miettiä muutamaa seikkaa:

  • Mitä osataan tehdä: Jos edessä on potkut, tai halutaan vain muutosta, on hyvä miettiä, mitä asioita osataan jo tehdä ja kuinka nämä taidot voidaan hyödyntää yrittämisessä, esimerkiksi tuotteiden tai palveluiden muodossa.
  • Ratko yleinen ongelma: Mikäli jossain olemassa olevassa alassa on tietty puute, eikä jotain palvelua tai tuotetta löydy, on se hyvä paikka iskeä kiinni. Tämä on kuitenkin riski, sillä tietoa ja taitoa tulee olla runsaasti, ennen kuin aletaan sijoittamaan huimia summia omaan yritykseen.
  • Matki muita: Kannattaa lukea mahdollisimman monista yrityksistä ja aloista, jotka kiinnostavat itseä. Kun itselle sopiva malli löytyy, kannattaa sitä lähteä lähes häikäilemättä matkimaan. Pyörää on turha keksiä uudestaan ja jokaisesta alasta löytyy laadukkaita esimerkkejä toimivista yrityksistä.

Suunnitelma on puoli työtä

Useimmilta ihmisiltä unohtuu suunnittelu kokonaan, mutta tämä auttaa pääsemään markkinoille nopeammin. Yritys suunnitelma alkaa selvyyttä, auttaa keskittymään ja tuo itsevarmuutta. Suunnitelman ei välttämättä tarvitse olla kirjan kokoinen, mutta siitä on syytä löytyä tähtäimet, strategiat ja askeleet, joita seuraamalla yrityksestä tulee totta. Sen on hyvä sisältää vastaukset myös seuraaviin kysymyksiin:

  • Ketä tuote tai palvelu hyödyttää / ketkä ovat asiakkaat
  • Mitä rakennetaan tai luodaan
  • Mikä on toimintasuunnitelma, jotta tähtäimet saavutetaan?
  • Mikä lupaus annetaan sekä itselle, että asiakkaille?

Tunne asiakaskunta

Ennen kuin tuhlataan rahaa, on syytä selvittää ketkä tulevat ostamaan omaa tuotetta, tai palvelua. Tämä on tärkeimpiä asioita, mitä selvitetään ja sitä voidaan tutkailla katsomalla markkinoiden tilannetta. Minkä kokoinen oma asiakaskunta tulee olemaan, ketä asiakkaat oikeasti ovat ja miten oma tuote, tai palvelu liittyy asiakkaiden päivittäiseen elämään, eli miksi sitä tarvitaan? Netistä löytyy myös runsaasti erilaisia tutkimuksia, joita voidaan lukea ilmaiseksi. Näistä saadaan paljon tärkeää tietoa, sillä mitä enemmän tilanteesta ymmärretään, sitä paremmin voidaan asiakkaiden tarpeisiin vastata. Kannattaa myös puhua kohdeyleisön kanssa suoraan, jotta kuullaan mahdollisimman monien mielipiteitä.