Minkälaista yrittäjän arki oikeasti on? Usein ajatellaan, että etuja on paljon ja tämä on omalta osaltaan totta, sillä kun ollaan oman itsensä herra, voidaan päättää monesta asiasta. Tämä kuitenkin vaatii myös paljon uhrauksia, joten kannattaa tarkkaan miettiä, onko yrittäminen itseä varten.

Yrittämisen hyvät puolet

Yrittämisen hyviin puoliin kuuluu päätösten tekeminen itsenäisesti, eikä kenellekään muulle tarvitse vastata lopputuloksesta. Yritys on täysin omassa hallinnassa ja riippuvainen omasta työtuloksesta. Omien päätösten seuraukset nähdään käytännössä joka päivä, mikä antaa sekä itseluottamusta, että pitää henkilön varpaillaan. Yrittäminen antaa myös vapauden tehdä ja toteuttaa itseään, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että asuinpaikka voidaan valita oman mielen mukaan ja lomia voidaan ottaa juuri silloin, kuin niitä itse halutaan.

Toinen hyvä puoli yrittämisessä on myös se, että päästään tapaamaan muita mahtavia ihmisiä. Koko yhteiskunta on tukevaa ja koostuu mitä mielenkiintoisimmista henkilöistä, joita maapallolta löytyy. Mitä suuremmaksi yritys tulee kasvamaan, sitä enemmän muita yrittäjiä tunnetaan ja jossain vaiheessa voi tuntua siltä, että kaikki alan suurimmat nimet ovat tuttavuuksia. Yrittäminen antaa myös mahdollisuuden tienata juuri niin paljon rahaa, kuin mitä halutaan. Harvassa työpaikassa päästään ylenemään loputtomiin ja katto tulee automaattisesti jossain vaiheessa eteen.

Yrittämisen huonot puolet

Yrittämisen huonoihin puoliin kuuluu ehdottomasti aika, mitä yrittämisen pyörittäminen syö. Viikossa töitä tehdään enemmän kuin kukaan muu ympärillä, sillä viikoittainen tuntimäärä on runsaasti yli 40 tuntia viikossa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tiettyjä uhrauksia perhe-elämän ja arjen suhteen on tehtävä. Elämän on lyhyt ja kun siitä suurin osa käytetään työntekoon, jäädään jostain aina paitsi. Työn ja arjen tasapainottaminen on melkein kaikille yrittäjille vain haave, mitä ei koskaan voida toteuttaa.

Stressi on myös iso tekijä yrittäjän arkea, eikä se sovi heikoimmille ihmisille. Koska omaan yritykseen pitää antaa niin paljon itsestä, sekä henkisesti, rahallisesti, että fyysisesti, tulee jokainen epäonnistuminen tuntumaan kolhulta itseä kohtaan. Yrittäminen johdattaa myös mitä omituisimpiin tilanteisiin ja saa henkilön muodostamaan suhteita mitä erilaisimpiin ihmisiin. Se automaattisesti tuo mukanaan negatiivisia kokemuksia, jotka saavat maailman näyttämään helposti synkältä ja harmaalta paikalta.

Yrittämisen huonoja puolia on myös palkan epävarmuus, sillä jopa suurimmat yritykset tulevat kokemaan alamäkiä, joiden aikana raha on tiukassa. Tämä tarkoittaa ylimääräisen energian laittamista peliin, jotta yritys saadaan taas kohoamaan, eikä lomapäivistä tai rentoutumiseen varatusta ajasta tule muuta kuin ironinen vitsi. Omistautumisen myötä myös ihmissuhteet alkavat kärsimään, sillä näihin ei vain voida panostaa samalla mitalla.

Kannattaako siis kokeilla?

Yrittäminen ei ole mistään kohtaa helppoa, se vaatii aikaa, omistautumista ja periksi antamatonta asennetta. Uhrauksia tulee tehdä ja matkaan mahtuu sekä ylä-, että alamäkiä. Näihin kaikkiin pitää pystyä varautumaan, sillä myöhemmin on turha katua päätöksiä, jotka veivät vuosikymmeniä elämästä. Jos huonot puolet eivät tunnu kovinkaan negatiivisilta asioilta, vaan jopa positiivisilta seikoilta, on yrittäminen ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Se tulee rikastuttamaan elämää monella erilaisella tavalla ja menestynyt yrittäjä onkin henkilö, joka on kokenut hyvin mielenkiintoisen elämän.