Moni yrittäjyyden tielle lähtenyt tietää, että yrityksen perustaminen ei käy yhdessä yössä. Sen lisäksi, että yrittäminen vaatii ihmiseltä paljon motivaatiota, päättäväisyyttä ja työmoraalia, yrityksen tielle lähteminen tarvitsee myös pääomaa. Kaikilla tätä pääomaa ei omasta taskusta löydy riittävästi, ja tästä syystä monet yrittäjät turvautuvat ainakin jossain vaiheessa uraansa lainaan.

Jos lainalle on laadittu realistinen maksusuunnitelma ja yrittäjä tietää, että lainan pystyy maksamaan ajoissa pois sekä kun lainalle on vielä saatu neuvoteltua kilpailukykyinen korko, voi lainan ottaminen olla usein jopa kannattava päätös yrityksen tulevaisuuden kannalta. Monet yrittäjät hakevatkin lainaa esimerkiksi yritystoiminnan kasvattamiseen, uusien laitteiden kustantamiseen tai vaikkapa henkilöstön palkkaamiseen. Aina kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan ja joskus käy niin, että lainaa onkin otettu liikaa ja liian monelta pankilta tai rahalaitokselta.

Liikaa lainaa – mistä ratkaisu?

Lainan ottaminen merkitsee aina korkoja ja kuluja, ja mikäli lainoja on kertynyt harteille useampi, tämä merkitsee vain tuplasti enemmän korkoja ja kuluja myös yrittäjän lompakkoon. Harva edes huomaa, kuinka paljon kuukaudessa useamman eri lainan korkoihin ja kuluihin todellisuudessa menee. Hektisen yrittäjäelämän rinnalla myös useamman eri lainan kuukausierien maksut voivat helposti unohtua, jos niitä ei ole laitettu veloitettaviksi suoraan tililtä tiettynä kuukauden päivänä. Tämä vaikeuttaa joka tapauksessa budjetissa pysymistä sekä tulevien menojen suunnittelemista.

Jos alle on kertynyt useampi laina, onneksi tähän tilanteeseen löytyy ratkaisu: nimittäin lainojen yhdistely, jonka avulla yrittäjä voi säästää sekä aikaa että rahaa. Lainojen yhdistelyllä viitataan uuden lainan ottamiseen, joka kattaa kaikkien vanhojen lainojen yhteissumman. Tämän lainan avulla siis kaikki edelliset lainat saadaan alta pois, jolloin maksettavaksi jää enää yhden lainan korot ja kulut.

Lainojen yhdistäminen tuo taloudellista etua

Monesta yrittäjästä voi tuntua hullulta ajatukselta ottaa lisää lainaa, jos alla on jo muutenkin liikaa lainaa. Yhdistelylaina voi kuitenkin tuoda kuukausittaisiin menoeriin suuria helpotuksia, sillä yleensä yhden suuremman lainan korot ja kulut ovatkin yllättäen useampaa pientä lainaa edullisemmat.

Parhaimman koron varmistamiseksi on myös tärkeää, että yhdistelylaina kilpailutetaan. Yhdistelylainan ottamiseksi on myös tärkeää, että yrittäjä laatii lainan ottamiseksi kunnollisen maksusuunnitelman ja laskee tarkkaan, kuinka suuria lainaeriä hän on budjetin salliessa valmis maksamaan, sillä huonosti suunniteltu ja liian pitkällä takaisinmaksuajalla otettu yhdistelylaina voi myös nostaa lainan korkoja ja kuluja turhan suuriksi.

Lisäksi, jos yrittäjälle on kertynyt lainaa ennen uuden lakimuutoksen (1.7.2020) voimaan astumista, yhdistelylainan harkitseminen kannattaa ehdottomasti. Tämän lakimuutoksen myötä asetetun korkokaton ansiosta myös vakuudetonta luottoa on mahdollista saada tänä päivänä vieläkin edullisemmalla korolla varustettuna.

Jos lainaa on kuitenkin ehditty ottaa ennen uuden korkokaton voimaan astumista, uusien korkoehtojen saamiseksi vanhat lainat tulisi muistaa aina ensin kilpailuttaa ja sen jälkeen yhdistää yhdeksi suuremmaksi yhdistelylainaksi. Kun yrittäjän harteilla on useamman lainanmaksun sijaan vastuu vain yhdestä lainasta, näin aikaa jää moniin tärkeämpiin asioihin, kuten yritystoiminnan kasvattamiseen ja kehittämiseen!