Oman yrityksen aloittaminen on sekä jännittävää, että pelottavaa. Ennen kuin yritystä kuitenkaan perustetaan, on hyvä kuunnella muutamia vinkkejä, joita muut yrittäjät ovat kertoneet.

  • 1. Tilastot eivät ole aina oikeassa!

Negatiivisia tilastoja löytyy järjettömät määrät ja jos näitä kuunnellaan, tullaan nopeasti siihen lopputulokseen, ettei yrityksellä oikeastaan ole prosentuaalisia mahdollisuuksia onnistua. Esimerkiksi yli puolet yrityksistä Suomessa lopettaa toiminnan 3 ensimmäisen vuoden aikana. Tämä ei välttämättä johdu siitä, että yritys ei olisi voinut pärjätä, vaan siitä, että yrittäjä ei jaksanut tehdä tarvittavaa määrää töitä, tai vaikka rahojen hallinta ei sujunutkaan. Yritys voi epäonnistua monesta syystä ja kysyntä ei aina ole se suurin ongelma.

  • 2. Valitse ala, mistä pidät

Ei kannata lähteä perustamaan yritystä sellaiselle alalle, missä ei haluta toimia enää muutaman vuoden, tai esimerkiksi viiden vuoden päästä. Mikäli yritys lähtee menestymään ja tuottamaan, ollaan jumissa saman alan parissa useita vuosia, jollei jopa vuosikymmeniä. Ala kannattaakin valita sen mukaan, että siitä nautitaan!

  • 3. Kaikkea ei voi tietää

Sen sijaan että tiedettäisiin erittäin paljon, ensimmäisen yrityksen ollessa vasta aluillaan, tiedetään hyvin vähän. Tämä ei saa kuitenkaan lannistaa, sillä aloittaa kannattaa aina. Useimmilla yrittäjillä ei ole mitään hajua siitä, miten yritystä johdetaan oikeasti, ennen kuin homma opitaan itse työssä.

  • 4. Vie työ loppuun

Lähes jokainen yrittäjä kärsii samasta kirouksesta, asioita aloitetaan enemmän, kuin mitä niitä viedään loppuun asti. Hyvän yrittäjän merkkeihin kuuluukin valtava määrä ideoita, joista suurin osa pärjäisi hyvin ja toisi jopa rahaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokaista ideaa tulisi seurata. On parempi keskittyä yhteen ja seurata sitä niin pitkälle, että idea alkaa poikimaan hedelmää, tai kuolee pystyyn.

  • 5. Älä tee yhteistyötä vain siksi, että se on mukavaa

Mikäli yritykseen halutaan kumppani, tulee tämä valita sen mukaan, mikä tekee itsestä ja yrityksestä vahvemman. Väärän kumppanin valitseminen tekee yrittämisestä erittäin vaikeaa ja saa jopa vihaamaan koko työtä. Tämä aiheuttaa hyvin paljon enemmän ongelmia, kuin mitä siitä on hyötyä.

  • 6. Sosiaalinen media ei ole kaikki kaikessa

Vaikka sosiaalisella medialla on tärkeä tehtävä mainostamisessa, ei se ole kaikki kaikessa. Tätä käytetään usein tekosyynä tuhlata aikaa. Sen sijaan että katsotaan loputtomia kissavideoita, on hyvä keskittyä konkreettisiin toimiin, jotka tekevät yrityksestä totta.

  • 7. Lopeta suunnittelu ja jahkailu

Yrityksen logon, korttien, suunnitelmien ja aikataulujen tekeminen on useille mieluista tehtävä, mutta se vie järjettömästi aikaa. Ensin kannattaa tähdätä yrityksen kasvattamiseen, eikä pieniin mukaviin tehtäviin!